W prowadzeniu stołówki charytatywnej większość działań sprowadza się do tego, aby posiłki były jak najlepszej jakości. Składają się na to wysokiej jakości produkty od sprawdzonych dostawców, dobrze zbilansowane menu i sam proces przygotowywania posiłków.
Od 27 lat głównym zadaniem Fundacji jest prowadzenie stołówki, między innymi dlatego, aby zaspokoić jedną z najważniejszych potrzeb człowieka. Na przestrzeni lat obserwowaliśmy jak sytuacja społeczno-ekonomiczna wpływała na status rodziny. W momencie kiedy pojawiały się problemy finansowe, rzutowały one bezpośrednio na kupowanie jedzenia i pilnowanie posiłków. Zgodnie z licznikiem na naszej stronie internetowej, do tej pory wydaliśmy prawie 3.400.000 obiadów. Angażuje to wielu pracowników kuchni i stołówki, którzy codziennie dbają o najwyższą jakość przygotowywanych dań. Posiłki m.in. przygotowywane są przez mężczyzn z kryzysu bezdomności, prowadzonego w ramach zadania współfinansowanego ze środków Gminy Miasto Częstochowa.
Dzięki wsparciu Fundacji Orlen „Dar Serca” oraz firmy Prymat zmieniło się oblicze naszej kuchni i udoskonalił proces technologiczny związany z przygotowywaniem wysokiej jakości posiłków. Możemy je teraz przygotowywać w profesjonalnym piecu konwekcyjno-parowym gazowym, który nie tylko zachowuje wartość odżywczą produktów, ale także pozwoli nam zmniejszyć zużycie wody i prądu i ogranicza ubytki masy produktowej, a wydawać z bemaru, który pozwala nam na utrzymywanie właściwej temperatury potraw.